13 Mart 2014 Perşembe

Muhafazakâr Liderlerin Para Sevdası

             Adnan Menderes'in neden Chp'den ayrıldığını hic arastirdiniz mi ? Hic uğraşmayın ben en kestirmeden anlatayım. Menderes'in Chp'den ayrilma sebebi "Toprak Reformu" yasasının kabul edilmesidir. Bu yasaya en çok karsi olanlardan birisi de Menderes'tir ve bu yüzden istifa etmiştir. Peki nedir bu Toprak Reformu ? Toprak reformu hükümet tarafından başlatılan ya da desteklenen tarımsal alanların mülkiyetinin yeniden dağıtılmasıdır. Terim sıklıkla çok geniş arazilere sahip olan çok az sayıdaki toprak sahibinden (toprak ağaları, soylular ya da büyük şirketler gibi) bu toprakların alınıp onları işleyen bireylere ya da bu bireylerin oluşturduğu kollektif oluşumlara verilmesi anlamına kullanılmaktadır. Bu el değişikliği toprak sahiplerinin rızası alınarak ya da alınmadan, tazminat verilerek ya da verilmeden yapılabilir. Bu tazminatın miktarı da sembolik miktarlardan toprağın gerçek değerine kadar değişebilir. Georgistler tarafından savunulan toprak vergisi toprak reformunun ılımlı ve piyasa ekonomisine dayanan bir çeşididir.
          Adnan Menderes neden bu yasaya karşı çıktı sorusuna gelirsek ise cevap basittir. Menderes, o zamanın en büyük toprak ağalarından birisidir. Yani olay paradır para.
           
          Demirel'i o günlerde en çok yıpratan olay ise kardeşleri hakkında basında çıkan yolsuzluk iddialarıydı. İddiaya göre, Demirel siyasi nüfuzunu kullanarak kardeşlerine krediler verilmesini sağlamıştı. Demirel özellikle kendisi ve Şevket Demirel'in okuması için köyde kalarak babalarına yardım eden küçük kardeşi Ali'ye çok zayıftı. Demirel belki de yaşamının en zor günlerini yaşıyordu. Başta Sadettin Bilgiç olmak üzere partinin 6 ağır topu istifa ettiler. 11 Ocak 1979 tarihinde Demirel'in Meclise sunduğu bütçe 41 AP'linin de karşı oyuyla reddedildi. Demirel istifasını Cumhurbaşkanı'na sundu. AP kaynıyordu. Parti içi muhalefet Demirel'in kellesini istiyordu. Muhalefetin en önemli kozu Demirel kardeşlerin kredi işleriydi. Demirellerin mal varlığı Meclis gündeminden hiç düşmüyordu. Muhalefet, Meclis Araştırma Komisyonu'nun kurulmasını istiyordu. Demirel, 15 Ocak 1979 tarihinde basın toplantısı yaparak iddialara açıklamalar getirdi. Kardeşlerinin kendi nüfuzunu kullanarak çeşitli bankalardan 26 milyon liralık (2 milyon dolar ya da 1500 adet apartman dairesi) kredi aldıkları iddiası yalanlandı. Kardeşleri 26 milyon değil, 19 milyon liralık (1 milyon 460 bin dolar) kredi kullanmışlardı!.. Baba Yahya Demirel, bile tartışmalara katılmıştı. Meclise gönderdiği açıklamada şöyle diyordu: "1925 yılından 1948 yılına kadar ticaret ve ziraatla iştigal ettim. Bu müddet içinde altın ve para olarak biriktirmiş olduğum 2.5 milyon lirayı sermaye yapması için oğlum Ali Demirel'e uzun vadeli borç olarak verdim" O yıllardaki 2.5 milyon lirayı siz hesaplayın, bu parayla neler neler yapılacağını? Bir apartman bile 10 bin lira olduğu düşünülürse o parayla hangi hacimde yatırımlar yapılırdı?

            Mesut Yılmaz'ın kumar masalarında bitiremediği Mal Varlığına bakarsak ise ;


 * Kırıkkale-Samsun yolunda Gaz Dolum Tesisleri. (Bir süre önce kapandı.)
Ankara Çankaya'da 3 apartman.
* Kuşadası'nda villa.
* Ankara'da 12 dönümlük arazi üzerinde havuzlu villa.
* Ankara Çubuk yolunda Metal Kooperatifi'nde bulunan dubleks villa.
* Ankara Keçiören'de 2 daire.
* Ankara Bahçelievler'de 2 daire.
* Ankara Bilkent'te villa.
* Ankara ODTÜ Kooperatifi'nde hisse.
* Ankara Gazi Üniversitesi Kooperatifi'nde dubleks villa.
* Bursa'da ultra lüks bir daire.
* Kırıkkale'de 5 katlı, 10 daireli apartman.
* Kırıkkale'de 40 dönüm arazi.
* İzmir'de kooperatif hissesi.
* Ankara OSTİM'de tüp gaz dolum tesisi.
* Kendisine ait bir cip, eşi ve çocuklarına ait 4 otomobil.
* Ankara Beysukent'te 3 villa.
* Ankara Çayyolu'nda kooperatif hissesi.
* Çubuk'ta havuzlu çiftlik. 
Kıbrıs-Girne Çatalköy'de 15 dönüm arazide 2 villa.
* Kıbrıs-Girne Karaoğlu mahallesinde daire.
* Kıbrıs Ozanköy'de 15 dönüm arazi.
* Yukarı Girne'de 1 daire.
* Küçükkaymaklı'da 1 daire.
* Kızılbaş Organize Sanayi'de tekstil fabrikası.
* Kıbrıs'ta 15 lüks daire.
* Tarla, arsa, bahçeli bir ev ve değerli ağaçlar, fabrikalar

Tansu Çiller'e gelirsek ise onunda maşallahı var :


Bina - Sarıyer-Yeniköy (306 metrekare)
Arsa - Sarıyer-Uskumruköy (54 bin 181 metrekare)
Arsa - Sarıyer-Kısırkaya (67 bin 674 metrekare)
Arsa - Sarıyer-Kilyos (29 bin 768 metrekare)
Arsa - Sarıyer-Kısırkaya (21 bin 750)
Zeytinlik - Muğla-Milas (13 bin metrekare)
Bina - S.S.Akdeniz Tatil Sit. Koop. (70 metrekare)
Bina - Rockwille-Maryland (ABD) (140 metrekare)
Müstakil ev - Salem, NH (ABD) (200 metrekare)
Konut - 18.Dönem Mlv. Yapı Koop.
Dubleks daire - Bilkent Konutları (350 metrekare)
İnşaat halinde - Yeşilyurtlular Yap.Koop.
İnşaat halinde - Bizim Vadi Koop.
Zeytinlik - Muğla-Milas
Arsa - Muğla-Milas
Mesken - Sarıyer-İstinye
Mesken - Üsküdar
Dükkan - Üsküdar
Tarla - Bolu-Göze (14 bin 645 metrekare)
Tarla - Tatarlar Mevkii (4 bin 180 metrekare)
NOT: Ayrıca Sarıyer Yorgancı Çiftliği'nde 11 pafta 382, 383 ve 384 nolu parsellerde 30/104 inşaat hakkı vardır.
ÜÇ YAT VE PIRLANTALAR
Tansu ve Özer Çiller çiftinin serveti, sadece taşınmazlardan oluşmuyor. Milyarlık hisselerin yanı sıra, Tansu Hanım'a ait taşınır mallar da var: Pırlanta Saat, iki çift Pırlanta Küpe, 3 adet Pırlanta Yüzük, 900 Cumhuriyet Altını, döviz, nakit TL...
Çiller çiftinin bilinen üç yatı var şimdilik

Necmettin Erbakan'ın ise ailesi tarafından paylaşılamayan ve halen daha mahkemeleri devam eden mal varlıkları:
RP’li eski Bakan Şevket Kazan, ‘’Sayın Erbakan’ın ailesi varlıklıdır. Anne ve babasından Fatih’de daire ve Sinop'ta tarlalar kalmıştır. Mal varlığı, Fatih'te 2 daire, Sinop'ta tarlalar, Kocaeli’de tarla hissesi, Çubuk’ta bir arsa, Ayrancı'da 2 daire, Altınoluk ve Balgat’da birer bahçeli ev, toplam 1 230 500 dolar değerinde dövizdir’’ dedi. Erbakan'ın bu mal varlığını nasıl elde ettiğini de şöyle açıkladı:
’Miras yoluyla ve 50 yıla yakın bir çalışma hayatının alınteri neticesinde… Mal varlığı beyanında hiçbir zaman 148 kilo altın yoktur. Mesela, 21 yılda öğretim üyeliğinde 200 bin lira tasarrufu 13,5 kilo altın tutuyor. Serveti ifade edebilmek için, rakamsal ve tekabül ettiği altın değeri ortaya koymuştur. 1949-1969 arası öğretim üyeliği, Almanya'da tank fabrikası mühendisliği, Gümüş Motor ve Gürsu Motordaki tasarrufları, TOBB Genel Sekreterliği maaşı ve tazminatı, sahibi olduğu arsa satışlarından, 2 milyon 230 bin lira para biriktirmiştir. Bu para, 148 kilo altına tekabül ediyor. Hesaplarda kolaylık olmak üzere, 2 milyon 230 bin lira olan servetinin tekabül ettiği altını ifade etmiş ve 148 kilo altın olarak belirtmiştir’’

Şimdi yazamadığımız bir Turgut Özal kaldı.Onunda ne kadar bir mal varlığına sahip olduğu bilgisine ben ulaşamadım. Ne yazılan bir kaynak ne bir gazete haberi ne de bu yönde bir beyan var. O yüzden bu konu soru işareti olarak kaldı.
            Son olarak da tabi ki Recep Tayyip Erdoğan. Onun da mal varlığını paylaşmak isterdim fakat kesin bilgiler olmadığı için ne kadar bir mal varlığı olduğunu bilemiyoruz. Yolsuzluk skandalında ortaya çıkan rakam 100 milyar dolar. Ama bu paranın tamamı Erdoğanlara mı ait yoksa toplam vurgun mu bu kadar orasını bilemiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder