15 Kasım 2013 Cuma

1999-2002-2004-2007-2009-2011-2014 Seçimleri ve Önemli Olaylar

                                             1999 SEÇİMLERİ

                18 Nisan 1999 günü yapılan genel ve yerel seçimlerde Bülent Ecevit'in DSP'si oyların %22.18'ini alarak birinci parti oldu ve 136 milletvekilliği kazandı. (MHP:129, FP:111, ANAP:86, DYP:85, Bağımsızlar:3). Sol oyların bu şekilde DSP'de toplanması CHP'yi askeri darbeler dönemi dışında ilk defa meclis dışına itti. CHP %8.71 oy almış ancak %10 barajını geçemediği için TBMM dışında kalmıştı. Seçimlerden sonra koalisyon pazarlıkları başladı ve 28 Mayıs 1999'da Bülent Ecevit başbakanlığında DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti kuruldu.
                2002 yılının Mayıs ayında başbakan Bülent Ecevit rahatsızlandı. Ekonomik gidişat zaten kriz nedeniyle iyi değildi. Ekonomi, krizden sonra ABD'den getirilen iktisatçı Kemal Derviş'e teslim edilmişti. Başbakanın sağlık durumunun bozulması koalisyonda sarsıntıya neden oldu. Yaz aylarında koalisyon ortağı MHP, kendisinin bulunmadığı hükümet modelleri konuşulmaya başlanınca 3 Kasım 2002'de erken seçime gidilmesini talep etti. TBMM Ağustos ayında toplanarak hem 3 Kasım'da erken seçim kararı aldı hem de Avrupa Birliği uyum yasalarını çıkardı.


1999 Genel Seçimleri

                                                                 1999 Yerel Seçimleri


                                                          2002 SEÇİMLERİ


              3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın başında olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi tek başına iktidara geldi. AKP seçimlerde yüzde 34.4 oy oranıyla 363 milletvekilliği kazanırken CHP yüzde 19.39'la 178 milletvekilliğinde kaldı. Kalan milletvekilliklerini bağımsızlar kazandı. Diğer partilerin hiçbiri yüzde 10 barajını aşamadı. TBMM yalnızca iki partiden oluşuyordu.

            İktidardaki AKP'nin genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili seçilmesi yasak olduğu için hükümeti AKP Kayseri milletvekili Abdullah Gül kurdu. Aralık ayında Yüksek Seçim Kurulu Siirt ilindeki seçimleri bağımsız milletvekili Fadıl Akgündüz'ün yolsuzluk iddiaları yüzünden iptal etti ve 1 AKP, 1 CHP, 1 de bağımsız 3 milletvekilinin üyeliği düştü. 9 Mart 2003'te bu ilde seçimler yenilendi ve 3 milletvekilliğini de AKP kazandı. Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasağının kalkması için mecliste yapılan anayasa değişikliğine CHP destek verdi. Erdoğan, 9 Mart'ta Siirt'ten milletvekili seçilerek 15 Mart'ta başbakanlık koltuğuna oturdu.



                                                  2004 YEREL SEÇİMLERİ

                            28 Mart 2004 Yerel Seçimleri'nde AKP %41 oy alırken CHP %18, MHP %10, DYP %9, SHP %5 oy almıştır. İllerin büyük çoğunluğunda belediye başkanlıklarını AKP kazandı. AKP, 12’si büyükşehir olmak üzere 58 ilde, CHP ise 2’si büyükşehir olmak üzere 8 ilde belediye başkanlığı kazandı. 
       Antalya, Gaziantep ve Kocaeli büyükşehir belediye başkanlıklarını kaybeden ana muhalefet partisi CHP’de iç tartışmalar yaşandı.
         2004 yılında kadrolarda da önemli değişimler oldu. Türk siyasetinin duayenlerinden Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan, aktif siyasetten çekildi. MİT-Alaattin Çakıcı ile ilişkisi iddialarıyla ilgili olarak uzun süre tartışmaların odağı olan Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, yaş haddinden emekliye ayrıldı. 



          CHP 2007 Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ın adaylığına şiddetle karşı çıktı ve bu yolda bütün anayasal haklarını kullanacağını belirtti. 24 Nisan 2007 günü AKP cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül'ü belirleyince CHP bu konuda uzlaşılmadığı için TBMM'de yapılacak seçimi Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıkladı. 27 Nisan 2007 günkü oylamada 367 milletvekili yeter sayısı bulunamayınca CHP, mahkemeye başvurdu. Aynı gece Genelkurmay Başkanlığı 23:15'te laiklik ile ilgili sert bir açıklama yaptı.



         Anayasa Mahkemesi, 1 Mayıs 2007 günü CHP'nin talebini kabul ederek cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasını iptal etti. Bu gelişmeler üzerine cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda taktik değiştiren AKP, Anavatan Partisi ile uzlaşarak erken seçime gidilmesi ve cumhurbaşkanını 5+5=10 yıllığına halkın seçmesi gibi değişiklikleri önerdi. Deniz Baykal ise erken seçim kararını desteklemesine rağmen, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini onaylamadığını belirterek yeni cumhurbaşkanını, yeni meclisin seçmesi yönünde taleplerde bulundu. Genel seçimlerin 22 Temmuz 2007'de yapılması kesinleştikten sonra solda güçbirliği arayışları hızlandı ve 17 Mayıs 2007 günü CHP ve DSP Genel Başkanları Deniz Baykal ve Zeki Sezer seçimde güçbirliği yapacaklarını açıkladılar.



                                                         2007 SEÇİMLERİ

         22 Temmuz 2007 seçimlerinde CHP'nin oyları % 20.88'e çıktı. Buna karşın iktidardaki AKP oyların % 46.58’ini alarak, 341 milletvekilliği kazandı. CHP'nin kazandığı milletvekilliği sayısı 112 idi ve bunların 13’ü DSP’li isimlerdi, ayrılmaları ile CHP yeni döneme 99 milletvekili ile başladı. (AKP:341, CHP:112, MHP:71, DTP:20, Bağımsızlar:6)


          Ülkeyi 22 Temmuz seçimlerine taşıyan cumhurbaşkanı seçememe sorunu devam ediyordu. Seçimden güçlenmiş bir biçimde çıkan AKP, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül adı üzerinde bir defa daha karar kıldı. Seçimde barajı geçen MHP’nin oylamalara katılacağını açıklaması ile de 367 milletvekili yeter sayısı sorunu çözüldü. CHP’nin boykot ettiği oylamaların üçüncüsünde, 28 Ağustos 2007’de AKP Kayseri milletvekili Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. cumhurbaşkanlığına seçildi.

21 Ekim 2007 tarihli referandum ile birlikte yürürlüğe giren anayasa değişiklikleri uyarınca genel seçim süresi 5 yıldan 4 yıla indirildi.

       Adalet ve Kalkınma Partisi kapatma davasıYargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AK Parti'nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" gerekçesiyle, partinin kapatılması ve ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil 71 kişinin 5 yıl süre ile siyasetten uzaklaştırılması istemiyle hazırladığı iddianame Anayasa Mahkemesi'ne 14 Mart 2008'de sunulmuş olup, Anayasa Mahkemesi iddianameyi 31 Mart 2008 günü kabul etmişir. 16 Haziran günü Adalet ve Kalkınma Partisi esas hakkindaki savunmasini vermiştir. 30 Temmuz 2008 tarihinde kamuoyuna yapılan açıklamada, partinin temelli kapatılmaması, fakat hazine yardımının belirli bir oranda kesilmesi kararına varılmıştır. 6 üye kapatılması, 5 üye kapatılmaması yönünde oy kullanmışken, hazine yardımının kesilmesi hakkındaki oylamada 11 üyenin 10'u kesilmesi yönünde oy kullanmıştır.




                                            2009 YEREL SEÇİMLERİ

               2009 yılı yerel seçimlerinde AKP %38 oy alırken CHP %23, MHP %16, DTP %5, SP %5 oy almıştır.


        Kamuoyunda ''demokratik açılım'' olarak nitelenen çalışmalar ve bu kapsamda yaşanan tartışmalar 2009'un ikinci yarısında uzun süre Türkiye gündeminde yer tuttu.

        Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının DTP'nin kapatılması istemiyle 16 Kasım 2007'de açtığı dava sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi, ''eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği'' gerekçesiyle DTP'nin kapatılmasına oy birliğiyle karar verdi. Parti Genel Başkanı Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un da aralarında bulunduğu 37 kişiye siyasi yasak getirildi. Türk ve Tuğluk'un milletvekilliğinin düşmesine de karar verildi.
AK Parti 3. Olağan Büyük Kongresi'nde Recep Tayyip Erdoğan genel başkanlığa yeniden seçildi.
Devlet Bahçeli, MHP 9. Olağan Büyük Kurultayı'nda genel başkanlık görevini yeniden üstlendi.
DSP'de ise Zeki Sezer'in istifasının ardından yapılan olağanüstü kurultayda genel başkanlığa Masum Türker seçildi. Partinin kurucu genel başkanı Rahşan Ecevit ise DSP'den istifa etti. Kurucuları arasında Rahşan Ecevit'in de bulunduğu Demokratik Sol Halk Partisi (DSHP) Türk siyasi yaşamına katıldı. Partinin kurucu genel başkanlığını gazeteci Hulki Cevizoğlu üstlendi.
Eski bakanlardan Abdüllatif Şener'in genel başkanlığını üstlendiği Türkiye Partisi de Türk siyasi yaşımında yerini alan bir başka parti oldu.


DP ve Anavatan Partisi DP çatısı altında birleşti, genel başkanlığını Hüsamettin Cindoruk üstlendi. Eski başbakanlardan, Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz da partiye katıldı.
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişi, bulundukları helikopterin Kahramanmaraş yakınında düşmesi sonucunda yaşamını yitirdi.


             2009 yılının son aylarında greve başlayan Tekel işçileri, yıl boyunca yaptıkları eylemlerle seslerini duyurmaya devam ettiler. Eylem, uzlaşma sağlanamaması ve işçilerin sağlıklarıyla ilgili endişelerin ciddi boyutlara ulaşması nedeniyle sıkça tartışıldı.
          22 Mayıs 2010'ta yapılan 33. Olağan Kurultay'da Kemal Kılıçdaroğlu 1249 delegenin 1200'ünün imzasıyla tek aday olarak seçime girdi ve kullanılan 1197 oyun geçerli olan 1189'unu alarak CHP'nin 7. genel başkanı oldu.
         12 Eylül 2010 halkoylamasında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin istediği sonuç çıktı. Anayasa değişiklikleri %58 oranla kabul edildi, Hayır oyları %42 de kaldı. 
         32 yıl sonra ilk kez Taksim meydanında kutlanan 1 Mayıs, hem halktan hem de medyadan büyük ilgi gördü.

                                                        2011 GENEL SEÇİMLERİ
     2011 yılı seçim sonuçları ise AKP %49 oy oranıyla tek başına iktidar olmayı sürdürmüş ve 325 milletvekiline sahip olmuştur.. CHP %25 oy oranıyla 135 milletvekili ile ana muhalefet de kalmıştır. MHP ise %13 oy alarak 53 milletvekiliyle meclise girmiştir. Bağımsızlar ise %6,5 oy alarak ve 35 milletvekilliği  kazanmışlardır.



                  Seçim sonrasının en önemli olayı ise CHP'den 2, MHP'den 1, BDP'den ise 5 tutuklu milletvekilinin YSK'nın " milletvekili olabilir, hiçbir sakınca yoktur." kararına rağmen serbest bırakılmamaları ve meclis kürsüsünden yemin etmemeleridir. CHP milletvekilleri meclis açılışına katılmalarına rağmen yemin etmeyerek tutuklu vekillerin serbest bırakılmamalarını protesto etmişler, BDP'leri vekiller ise meclisi boykot etmişlerdir.
          Askeri uçakların katıldığı operasyonda Uludere'de 35 köylünün ölümüne neden olan hava bombardımanı büyük eleştiri aldı. Mazot kaçakçılığı yapan köylüler Irak sınırları içinde Türk Hava Kuvvetlerine ait jet ile bombalanmış ve 28 kişi aynı aileden olmak üzere toplam 35 kişi yaşamını yitirmişti. 
        2012 yılında eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklandı. Başbuğ, adliyeden çıkarılırken, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Genelkurmay Başkanı, terör örgütü kurmaktan ve yönetmekten tutuklandı. Takdir yüce Türk milletinindir" dedi. Başbuğ, Silivri cezaevine konuldu.
       Suriye, Türk uçağını düşürdü.  "Uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır. Türkiye, olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından, nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır" denildi.
        Afyonkarahisar'da askeri mühimmat deposunda patlama meydana geldi. Tasnif sırasında meydana geldiği ve iş kazasından kaynaklandığı bildirilen patlamada, 25 asker hayatını kaybetti, 15 asker yaralandı.
        CHP Tunceli milletvekili Hüseyin AYGÜN, Tunceli-Ovacık Karayolunu kesen PKK’lılar tarafından kaçırıldıktan sonra iki gün sonra serbest bırakıldı.
         

                                                  2014 Yerel Seçimleri

  •  Ortaköy’deki 142 yıllık tarihi Galatasaray Üniversitesinde meydana gelen yangın sonucu, bina büyük oranda kullanılamaz hale geldi. 
  • Ankara’da Amerika Büyük Elçiliğine yapılan bombalı saldırı sonucu, canlı bomba dahil 2 kişi öldü. 
  • Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde düzenlenen bombalı saldırı da 40 kişinin öldüğü, yaklaşık 100 kişinin yaralandığı açıklandı. 
  • Taksim’in yayalaştırılması projesi kapsamında ağaçların sökülmesine engel olmak isteyen gençlerin çadırları sabaha karşı düzenlenen bir operasyonla yakıldı-yıkıldı. Bu olay günlerce sürecek “GEZİ PARKI” eylemlerinin başlangıcı oldu.
  • Başbakan Erdoğan, demokratikleşme paketini açıkladı. Baş örtüsü yasağı ve Andımız kaldırıldı.
  • Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında göz altına alınan, İçişleri Bakanı Muammer Gülerin oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayanın oğlu Kaan Çağlayan, Halk Bankası Genel Müdürü ve İşadamı Reza Zarrab çıkarıldıkları mahkemece tutuklandılar. 

      İş Adamı Zarrab, siyasi bağlantılarını güçlendirip, İran’a kaynağı belirsiz yüksek miktarda para transfer ederek karşılığında altın getirmeye başladı. 2012 itibariyle adli süreç başladı ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan dahil 32 kişi teknik takibe takıldı. İran’a gönderilen ve yaklaşık 10 milyar doları bulduğu belirtilen usulsüz havale işlemleri sırasında söz konusu kişilere binde 3-4 oranında rüşvet ödendiği iddia edildi. Sonucunda 3 Bakan istifa etti ve kabinede değişikliğe gidildi.



            Bir akşam sosyal medya patladı: Tayyip Erdoğan'ın Ses Kaydı. Youtube'a yüklenen Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçen bir konuşma kaydı yayınlandı. Konuşmanın içeriği ise Bilal'in elinde kalan paranın nasıl değerlendirileceği yönündeki 5 telefon konuşması medyaya servis edildi. Bu konuşmada rüşvet yada Yolsuzluk sonucu elde edilen paranın nasıl aklandığı ortaya çıktı. Tapelerden Recep Tayyip Erdoğan ve sülalesinin yaklaşık 100 milyar dolar parayı nasıl çaldıkları ve akladıkları ortaya çıkmıştı.




         2014 Yerel Seçimlerine herkes bir başka umutla bakıyordu. İddialı adaylar, reklam filmleri, kavga gürültü ve sonuç; genel olarak hiç bir şey değişmedi hatta iktidar oylarını arttırdı. Bu kadar yolsuzluk, hırsızlık, arsızlık ve ülkeyi savaşa sokmaya çalışan bir hükümete karşı halkın tepkisi destek oldu. Akp açısından seçim sonuçları acısından kesin bir zaferle ayrıldığını söyleyebiliriz.  Ankara seçimleri ise şaibeli bir seçim oldu. Oy çaldılar, oy kaçırdılar, yaktılar, sakladılar, saydırmadılar saymakla bitnez. Melih Gökçek koltuğunu korumak için her türlü pisliğe bulaştı. 
         2014 Seçimlerinin genel değerlendirmesini yaparsak ise Akp 2009 seçimlerindeki %38,8'lik oyunu %47,86 ya çıkarmış 49 il 560 ilçe kazanmıştır. Chp 2009 yerel seçimlerindeki %23,1 olan oyunu %28,62 ye çıkarmış ve 13 il 163 ilçe kazanmıştır. Mhp 2009 yerel seçimlerindeki %14,66 olan oyunu %15,9 a çıkarmış ve 8 il 102 ilçe kazanmıştır. Bdp 2009 yerel seçimlerindeki %5,4 oyu bu seçimde %4,4 e düşmesine rağmen 10 il 66 ilçe kazanmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder