9 Kasım 2013 Cumartesi

Siyasette ve Sosyal Yaşamda Kadına Yer Yok !

     Kadınların beyniyle erkeklerin beyninin farklı çalıştığına inanan biriyim. Bakış açıları, ayrıntılı düşünme şekli, fikir yürütme biçimleri farklı. Erkekler daha basit düşünür kadınlar ise karmaşık ve ayrıntılı düşünür. Ama gel gelelim kadınların geneli bu yeteneklerini siyaset yada bilim yerine dizi izleme, kaan şunla çıktı ayşe şunu seviyor gibi olayları çözmek için kullanıyor. Bu alanların erkek hegomanyası haline dönüşmesinin sebebi kadınların bu alanlara soğuk bakmasıdır. Tarih boyunca kadın hep 2. planda yer almıştır. Bugün dünya siyasetine de bakarsak kadın siyasetçi sayısının çok az olduğu görülmektedir.
          Kadının toplumdaki rolü tarih boyunca " Anne" modelinden öteye pek gidememiştir. 21. yy'da ise daha çok " Ev Hanımı" profili hakimdir. Kadınlarımızın uluslararası anlamda bir devrime ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Artık 3. sınıf işlerde değil daha çok 1. sınıf işlere yönelmesi gerektiğine, siyasette sanatta bilimde sporda daha etkili rollerde olması gerektiğine inanıyorum. Bugün bayan spor branşlarının teknik kadrosu ağırlıkda erkeklerden oluşuyor saçmalığa bakın. Bugün Türkiye Bayan Voleybol Takımının bile teknik direktörü erkek. Hiçbir spor kulübünün başkanı kadın değil mesela. Kadın bir CEO duymadım mesela. Peki neden ? Bilmiyorum.
         Türkiye Büyük Millet Meclisinde 550 meclis koltuğunun yanlızca 77 tanesine kadınlarımız oturmaktadır. AK Parti'den 45, CHP'den 19, MHP'den 3, BDP'den ise 11 kadın meclisde koltuklarına oturdu. 2950 belediye başkanlığından sadece 26'sında kadın belediye başkanı bulunuyor. Oransal olarak kadın belediye başkanı oranı binde 8,8. Bugün Türkiye'de 170 tane üniversite bulunmaktadır.Ancak rektörlük görevini üstlenen kadın sayısı %10 bile değil.Toplam 10 kadın rektör bulunuyor ve bunların 6'sı devlet 4'ü de vakıf üniversitelerinde görev yapmaktadır. 21 tane Bakanımızdan sadece 1 tanesi kadın, Aile ve Sosyal Politika Bakanımız Fatma Şahin. Kadın müsteşarımız yok, sadece 1 tane valimiz var Yalova Valimiz Sn. Esengül Civelek.Türkiye'de 957 ilçe bulunmasına karşın, kadın kaymakamların sayısı ise sadece 20'de kaldı. Türkiye'de sadece 4 kadın genel müdür görev almış. Daire başkanı sayısı 278'i bulabildi. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) da 34 üyenin yine ve sadece dördü kadın. Yani 34/4, yani %11.  Türkiyenin nüfusuna göre kadın erkek dağılımı ise Nüfusun 37.964.947’ünü erkek, 37.662.437’sını ise kadınlar oluşturmaktadır.  Yani %50 %50 dağılan nüfusun meclisde temsil oranı ise %14 kadın %86 erkek şeklindedir. Dünya siyasetinde de durum pek farklı değildir. Inter-Parliamentary Union verileri doğrultusunda Dünya ortalamasında %20,9 iken , Birleşik Krallık Avam Kamarası’nda %22,5, Küba’da %48,9, İsveç’te %44,7, Gürcistan’da % 12,0, Türkiye’de %14,2, Güney Kıbrıs’ta %10,7,  Yunanistan’da %21,0 ve Kuveyt’te %6,2 oranındadır . Bunun ana sorumlusu siyasi partiler midir yoksa siyasetten uzak duran kadınlar mıdır bence araştırılması gereken bir konu.

           İsveç, Norveç ve Finlandiya’da, 1970’li yıllardan beri, kadın ve erkeğin sosyal ve ekonomik eşitliği siyasal alana da yansımaktaydı. Bu ülkelerde kadın milletvekili sayısı, genel olarak meclis oranının %40’ına yakın ya da daha fazla olmaktadır. Her şeyin başında, İskandinav ülkelerinde sosyal ve kültürel dinamikler, kadınların siyasete katılımını teşvik edebilmek için pek çok dönüşüme ön ayak olmuşlardır. Bu ülkelerde, yükümlülük getiren her hangi bir yasal düzenlemeye gerek olmaksızın, partiler adaylarının yarıya yakınını kadınlardan oluşturmaya gönüllü davranmışlardır. Seçim süreçlerinde pek çok kez “kadınlara oy verin” kampanyaları düzenlenmiştir.  Bunun yanında, İskandinav ülkelerinde kadınlar da siyasal erke katılmak noktasında etkin ve istekli biçimde örgütlenmektedirler . Bazı ülkelerde ise, kadın milletvekili sayısının artması yasal düzenlemelerle sağlanmıştır. Örneğin Belçika’da 1994 yılında aday listelerinin %65’inden fazlasının aynı cinsiyetten oluşmasını engelleyen bir yasa çıkarılmış, 1999 yılında ülkedeki kadın milletvekili oranı %18,5’ten %23,3’e çıkmıştır. 2000’li yıllarda ise, aday listelerinin ilk iki ve ilk üç sırasının aynı cinsiyetten oluşmaması yönünde yasalar çıkaran Belçika, kadın milletvekili sayısını %35,3’e çıkarmıştır . Günümüzde İsveç %44,7, Norveç %39,6, Finlandiya % 42,5 ve Belçika Temsilciler Meclisi’nde %38,0, Senato’da ise %40,8 oranlarındaki kadın milletvekilleriyle üst sıralarda yer almaktadırlar.

       Kadınların siyasette daha etkin rol alması gerektiğine inanıyorum. Kadının olduğu yerde siyasi üslubun düzeleceğine, yolsuzluğun azalacağına ve kalitenin artacağına inanıyorum. Türk siyasetinde neden bir Tansu Çiller daha çıkmasın neden bu ülkenin bir kadın cumhurbaşkanı olmasın ? Bu ülkenin güçlü cumhuriyet kadınlarına ihtiyacı var.Sadece siyasetten bahsetmiyorum her alanda ihtiyacımız var. Şafak Pavey,Fatma Şahin, Emine Ülker Tarhan, Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ümit Boyner, Arzuhan Doğan Yalçındağ gibi kadın profillerine ihtiyacımız var.


                                                       Yıllara göre Kadın Milletvekili Oranları

         Kadının iş dünyasındaki yeri %24le en az bizim ülke malesef.


                                                      Bir önceki dönemin tablosu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder