29 Kasım 2013 Cuma

Sorun İktidar Sorunu Değil Devlet Sorunu

           Ulkemin en buyuk sorunu iktidar yada hukumet degil devlet sorunudur. İktidarlar gelip gecer, hukumetler kurulur dagilir, A kisi gider B kişisi gelir bu demokrasinin bir parcasidir ve dogaldir. Ama devlet cok uzun yillar ayni kalir, yavaş degisir, az dönüsür. Bugün meclisden rast gele bir vekil cevirip Türkiye'yi 20 yıl sonra nerde goruyorsun de cevap veremez cunku bunlar once kendi koltuklarini sonra onundeki seneyi dusunur. Devletin kisa ve uzun vadeli planlari olur bu gerek egitim olsun gerek sağlik gerek askeri gerek ekonomi olsun planlari olur. Gelen iktidarlar ise bu planlarin uygulanis sureleri, uygulanis sekli, ayrilan butce gibi seyleri düzenler. Yani olması gereken budur. Ulkemizde ise her gelen iktidar bunlari tekrar planlar degistirir donusturur yeni model uygular. 5 sene sonra baskasi gelir yapilanlari begenmez yeni plan yapar bu kısır döngü boyle devam eder. Sonuç ? Bir arpa boyu yol alamayiz.
             Devlet- İktidar ayrimini yapmamiz gerekiyor. Mesela "Vali", valiler iktidarin valisi degil devletin valisidirler. Mesela "Polis", basbakanin polisi degil devletin polisidirler. Ogretmenler, doktorlar, kamuda calisanlar iktidar yalakasi olmak zorunda değiller cunku onlar devlet memurudur. Burdan nereye varmak istiyorum: Eğer her gelen iktidar devlet kademelerine hak edeni degilde kendi yandaslarini yerlestirirse ona "Benim valim" de diyebilir " gel olum, takla at olum" da diyebilir. Kazanan kisiler olur, halk gene kimsenin umrunda olmaz. Sonra baska bir iktidar gelir o kişileri tasfiye eder bu sefer o kendi adamlarini yerlestirir sonuç olarak tekrar kısır döngüye girilmiş olur.
              Devlet çalisanı iktidar yanlısı olmak zorunda değildir "aman ben iktidar hakkında böyle dersem, isimden olurum, koltugumdan olurum, sürülurüm" derdine dusmemeli, ben eğer işimi iyi yapmazsam bunları dusunmeye baslarim olmali dogrusu. Bizde boyle bir sıkıntı olmadıgı icin istersen iyi ogretmen olma, doktorken yanlis tedavi uygula, memursan halkin suratina bakma, calisanina kotu davran ne yaparsan yap memursun kafan rahat kovulma derdin yok en fazla sürülürsün.
               Duzen boyle gelmis boyle gidiyor bunu degistirmek isteyen de yok. Bu yuzdendir ki ne egitim de istikrarı ve basariyi sagladik ne teror olayini cozebildik ne saglik sektoru rayina oturdu. Hep gunu kurturma cabalari 3 aylik 5 aylik projeler seneyi kurtarma zamlari Cumhuriyet tarihi boyunca ( Ataturk donemi haric ) bu boyle suregeldi.
             Bu kadar duzensizlik icinde duzen saglanabilir mi ? Halk tekrar devlet olgusuna guvenip inanir mi ? Bu ancak köklü reformlar, duzenlemeler ve degisikliklerle mumkun olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder